Работници и служители могат да проверят каква е вероятността полаганият от

...
Работници и служители могат да проверят каква е вероятността полаганият от
Коментари Харесай

Работата на черно и рисковете, които поемаме

Работници и чиновници могат да проверят каква е вероятността полаганият от тях труд или част от него да е недеклариран, както и да получат насоки по какъв начин да реагират, в случай че е открит риск от работа на " черно ".

Работодателите също могат да проверят доколко ползват трудовото законодателство и да отстранят несъответствията преди да бъдат тествани на място.

Това е допустимо с помощта на новаторски програмен продукт, създаден по интернационалния план " Сътрудничество за почтени условия на труд “ ( " Cooperation for decent work “), финансиран от Фонда за двустранни връзки по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2014 – 2021.

Инструментът за самокритика е свободно наличен на уеб страницата на Изпълнителна организация " Главна ревизия по труда “, която е сътрудник по плана, на адрес https://www.gli.government.bg/udw/ Осигурен е и директен път към него посредством банера " Провери дали работиш недекларирано “.

Софтуерът представлява въпросник, който прави оценка риска от недеклариран труд в другите му направления – работа без трудов контракт или при фиктивни условия, нерегламентирани заплащания, застрашени ли са животът и здравето на работещите и други

С попълването на въпросника служащият получава отговори доколко са спазени трудовите му права, какви биха били следствията за него от допусканите нарушавания от страна на работодателя му, както и насоки в кои случаи има съображение да потърси подпомагане от контролните органи.

За да бъде направена самооценката, би трябвало да бъде запълнен въпросникът, който съдържа въпроси, касаещи общата демографска информация и оценените опасности. Има опция въведените отговори да бъдат прегледани и по-късно да се запазят посредством натискане на бутона " Запази “.

Страницата на оценката се задейства след запазването. На нея след всеки въпрос е показана препоръка според от отговора. В долния завършек на страницата е показана общата оценка и рекомендациите към нея (с декор на " светофарен принцип " ).

Чрез събираната информация не могат да бъдат разпознати съответни лица.

Данните имат за цел да се постигне по-добро информиране на служащите и чиновниците за степента на самостоятелния риск от полагане на недеклариран труд, а в обработен тип ще послужат за възстановяване на осведомителната и контролната активност на Изпълнителна организация " Главна ревизия по труда " с акцент върху оправянето с недекларирания труд.

По разнообразни изследвания и оценки недекларираният труд у нас е към 30 на 100. Все по-рядко той се среща в най-чистия му тип – работа без никакъв контракт.

Най-често към този момент се употребяват формите на договори с така наречен фиктивни клаузи – договаря се документално по-кратко работно време от действително отработеното или по-ниско възнаграждение от действително получаваното. Така част от парите се дават на ръка, без върху тях да се заплащат налози и осигуровки.

На второ място се ползва практиката да не се изплаща ексклузивен труд, както и да се употребяват прикрити трудови контракти – тоест подписва се цивилен контракт при съществуване на трудови правни отношения, което също понижава разноските и за двете страни за налози и осигуровки.

Инспекцията по труда предизвестява работещите, че когато не договарят документално действителните условия, при които работят, те губят трудови и осигурителни права. При нужда те, също по този начин, не могат да потвърдят при какви условия в действителност са работили и рискуват да не могат да получат отбрана от контролните органи или в съда.

Работодателите от своя страна рискуват да бъдат глобени, а поради недобрите условия на труд губят и квалифицирана работна ръка.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР